De Variabele Doet! 2024

9 projecten in uitvoering, 1 enthousiast team 

Vrijdag 2 februari is het zo ver: De Variabele Doet! 2024. We kregen dit jaar meer projectinzendingen dan ooit tevoren! Ons selectieteam koos maar liefst 9 projecten uit, verspreid over de verschillende regio’s van De Variabele. Met ruim 40 collega’s en 11 partnerbedrijven gaan we aan de slag.

Opnieuw aan de slag bij Quiet in Nijmegen

In 2022 werkten we voor het eerst samen met Quiet Nijmegen, een organisatie die zich inzet voor mensen die langdurig in armoede leven. Dit jaar voeren we hier opnieuw een project uit. Quiet groeit en onlangs kregen ze een extra ruimte in hetzelfde gebouw aangeboden. Deze ruimte mogen ze kosteloos gebruiken in ruil voor sociale inzet. Vicevoorzitter Vincent de Jong, met ervaring als huisarts, draagt zijn steentje bij door enkele dagdelen les te geven.

Wat staat er op de planning voor 2 februari 2024? We gaan helpen om de ruimte niet alleen functioneel, maar ook praktisch in te richten. We plaatsen een toegangsdeur naar de nieuwe ruimte. Het magazijn is hierdoor toegankelijker voor de opslag van kleding.

Een kleurrijk samenspel met Liemers Harmonie

Liemers Harmonie in Duiven is een muziekvereniging met verschillende groepen, zoals een harmonieorkest, slagwerkgroep, opleidingsorkest genaamd De Notenknallers, jeugdslagwerkgroep en koor Singing Harmony. Op 2 februari voeren we schilderwerkzaamheden uit bij de hoofdentree. We sauzen het plafond, schilderen kozijnen en deuren, en ook de radiator krijgt een likje verf.

Een opfrisbeurt voor Boerderij De Mettemaat

Zorgboerderij De Mettemaat in Hengelo biedt dagbesteding aan kinderen en volwassenen met een zorgvraag. Op De Mettemaat helpen zij bij het verzorgen van de dieren en het uitvoeren van huishoudelijke taken. Er is ook tijd voor ontspanning en creativiteit. Dit heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen, wat eigen verantwoordelijkheid stimuleert.

Het is tijd om de gezamenlijke binnenruimtes op te frissen. Tijdens De Variabele Doet! voert ons team saus- en schilderwerk uit.

Het levendige hart van de ‘Kuul’ in Nijmegen

De Wijkfabriek in Nijmegen is een centraal punt in de Wolfskuil en is onmisbaar in de buurt. Hier komen wijkbewoners samen om bij te praten, te lunchen, te winkelen, cultuur te snuiven, muziek te maken, gezelligheid te delen en elkaar een luisterend oor te bieden. Het is een ontmoetingsplek om te vieren en te vergaderen. Dit initiatief draait door en voor mensen uit de Wolfskuil.

Tijdens De Variabele Doet! maken we de Wijkfabriek een rolstoelvriendelijke plek. We maken een hellingbaan en leuning bij de hoofdingang en het terras, bouwen een afdak bij de opslag en vernieuwen de buitenverlichting. De keuken krijgt een stroomvoorziening voor inductie en een upgrade van het keukenklad. Klein schilderwerk en herstel aan de lambrisering staat ook op het programma. Ook plaatsen we een nieuwe deurbel.

Interieurmake-over bij Kinderopgang Kindernet – GG Net in Warnsveld

Bij Kinderopvang De Kaboutertuin van Kindernet  (terrein GG Net  in Warnsveld) krijgen verschillende groepen een interieurmake-over: een nieuw speelhuisje en praktische toevoegingen in de BSO ruimte. De peutergroep krijgt een frisse schilderbeurt. Ook maken we een leeshoekje, een kapstok en een opbergruimte voor tassen. Bij de babygroep installeren we een loopstang en whiteboard, pakken we de spatwand aan bij de wasruimte, schilderen we de toegangsdeur en achterwand en repareren we het verrijdbare bed. Bij de dreumesgroep frissen we de keukenzijde op door een schilderbeurt.

Een kleurrijke toekomt voor De Kameleon

De Kameleon is een levendige school in Driel met zo’n 200 kinderen. Het is niet alleen een plek om kennis te delen, maar ook een gezellig thuis voor creativiteit, spel en leren. De Kameleon zet zich in voor toekomstgericht onderwijs. Op 2 februari pakken we de grote hal aan. We geven diverse wanden een frisse kleur voor een moderne, kindvriendelijke uitstraling.

Vreugde door Vrijwilligers: Stichting Moon Bikes & Coffee

Bij Stichting Moon Bikes & Coffee in Venlo bouwen vrijwilligers zijspannen voor mensen met ernstige lichamelijke beperkingen. Eind 2016 gingen vier enthousiaste motorrijders samen aan de slag. De stichting vormt een gemeenschap van vrijwilligers die gezamenlijk deze zijspannen bouwen, onderhouden en besturen. Zo genieten mensen met een beperking van bijzondere uitstapjes en onvergetelijke ritten.

Op 2 februari vervangen we de werkbank, plaatsen we extra stopcontacten en verlichting, repareren we de vloer en geven de wanden een schilderbeurt.

Voor en door de gemeenschap: De Kentering

Bij De Kentering in Nijmegen staat de deur open voor iedereen die te maken heeft met psychische kwetsbaarheid. Als organisatie voor en door de gemeenschap biedt De Kentering onafhankelijke cliëntondersteuning, lotgenotencontact, cursussen en herstelondersteunende zorg. De nadruk ligt altijd op zelfregie en het ondersteunen van psychisch kwetsbaren en hun naasten.

De lotgenotenruimte is een veilige en prikkelarme omgeving. Tijdens De Variabele Doet! gaan we in deze ruimte aan het werk. We brengen twee extra schakellichtpunten aan, verwijderen en vernieuwen armaturen en plaatsen nieuwe plafondplaten. Ook schilderen we diverse wanden en pilaren.

Transformeren met zorg bij De Lodge

De Lodge is een veilige haven voor jongeren met gedragsproblemen en een complex verleden. Olympus Coaching en Entrea Lindenhout creëerden deze plek om de jongeren een hoopvolle omgeving te bieden, weg van gesloten inrichtingen. Op 2 februari dragen we ons steentje bij aan de leefomgeving van deze jongeren. We voeren schilderwerkzaamheden uit in de woonkamer, keuken en sportruimte op de begane grond. We reinigen de vloeren, vernieuwen de plafondplaten, geven verschillende wanden een schilderbeurt en vervangen de spotjes. Daarnaast vervangen we enkele meubelstukken.

 De Variabele Doet! wordt mede mogelijk gemaakt door partners.

Beeldfanaat, BMN Arnhem Nijmegen, De Reiger Bouwonderneming, EMS Afbouw Didam, GJ Hoogwerkers, Sigma Nijmegen, Skyworks, Van Wijk Verf, Ventimon, Wijnhoven, Wijzonol