RGS – “Welke investering kan ik

nu doen om te optimaliseren voor

de toekomst?”

Een belangrijke vraag binnen de RGS (Resultaat Gericht Samenwerken) manier van werken als het gaat om preventief onderhoud. In dit geval: gevelonderhoud. 7 ketenpartners werken samen voor De Woonplaats aan het optimaliseren van complexen. Het doel? Het bereiken van de meest optimale prijs/kwaliteitsverhouding gedurende de looptijd van een zogeheten scenario.
Een tweetal partners neemt je mee in hoe ze tot zo’n scenario komen in de praktijk en wat het uiteindelijk oplevert.
Aan het woord: Bart Steenbergen, ketenregisseur bij Hemink Groep, en Marcel Middelhuis, RGS manager bij SW Vastgoedverbetering.

De eerste stap?

Een gezamenlijk doel vaststellen als het om preventief gevelonderhoud gaat. Zo is het de bedoeling dat op basis van de complexstrategie een scenario wordt opgesteld waarbij de kwaliteit de komende 25 jaar boven het afgesproken minimumniveau blijft. Tegen zo laag mogelijke kosten. Daarnaast moet de onderhoudscyclus 8 in plaats van 6 jaar, worden.

Het halen van die doelen, levert uiteindelijk tal van voordelen op:

  • De schildercyclus wordt langer en daardoor de onderhoudskosten minder;
  • Het onderhoud wordt voor de opdrachtgever in de toekomst voorspelbaarder;
  • Eventuele risico’s zijn door bovenstaande werkwijze inzichtelijk en indien gewenst beter beheersbaar;
  • En uiteindelijk is er ook minder overlast richting bewoners.

We weten waar we naartoe willen
Preventief onderhoud is altijd optimaliseren voor de toekomst. Bart: “We weten waar we naartoe willen. Op basis hiervan maken we verschillende scenario’s om de huidige situatie naar een toekomstsituatie te brengen.”

Als eerst wordt er gekeken naar de huidige staat van het onderhoud en je krijgt inzicht in de risico’s. Vervolgens waar geoptimaliseerd kan worden. “Soms zit die optimalisatie bijvoorbeeld in een kleurwijziging of het gebruik van ander materiaal. Maar het kan ook een bepaalde investering zijn. Je maakt dan misschien wat meer kosten in het begin, maar het is altijd de vraag wat levert het op, op de lange termijn?”

Zo werkt het in de praktijk
Bart benoemt een voorbeeld van zo’n investering: “Soms heb je bijvoorbeeld een deurkozijn met een houten dorpel die onder het maaiveld ligt. Dat is wanneer zand of tegels niet onder het kozijn liggen, maar ertegen aan. Dan is de kans groot dat daar door vocht de onderdorpel gaat rotten. We kunnen dan een DTS onderdorpel aanbrengen. Zo wordt uiteindelijk voorkomen dat je in de toekomst reparaties moet uitvoeren. Maar er vervalt ook een stukje schilderwerk.”

“Hoe een scenario er uiteindelijk uit komt te zien, verschilt ook nog eens per complex of regio”, zo zegt Marcel. Het hangt mede af van de strategie van het complex en de doelgroep die er zit. “Wij werken voor De Woonplaats in een andere omgeving dan Hemink bijvoorbeeld. Bij ons in Aalten wordt gebruik gemaakt van een watergedragen verfsysteem voor het gevelonderhoud. Dat is een verfsysteem met specifieke eigenschappen en daardoor zie je dat een onderhoudscyclus van 8 jaar nu niet gehaald wordt. Het kan dan ook een scenario zijn om de keuze van het verfsysteem om te zetten naar een alkydhars verfsysteem en zo de cyclus op te rekken.’’

Een optimaal toekomstscenario
Uiteindelijk zijn er ontzettend veel factoren die van invloed kunnen zijn, waar de partners naar kijken om tot een optimaal scenario te komen. Bijvoorbeeld de ligging (zuid, west), in- of uitpandig, het type ondergrond, detaillering, een verfsysteem of een kleurkeuze. Bart: “Eigenlijk zijn het knoppen waar je continu aan draait voor een zo optimaal mogelijk toekomstscenario!”